Savustettu kassler

Savustettu kassler sähkösavustimessa

Jokin aika sitten Henri Alen putsasi jälleen kerran pöydän  julkaisemalla Twitterissä muutaman yksinkertaisen reseptin, enkä usko, että jäivät herran viimeiseksi. Se vähä, mitä sosiaalista mediaa seuraan, vilisi hehkutusta tästäkin reseptistä, eikä loppua näy. En ole alkuperäräistä reseptiä kokeillut. En sillä, ettenkö arvostaisi sen tekijää – päinvastoin. Pidän herraa yhtenä esikuvistani ja ennen kaikkea suurena inspiraation lähteenä. Kauhukeittiö on aina tehnyt asioita toisin, kuin muut ruokablogit. Omalla tavallaan, vastavirtaan, ollen näin se yksinäinen susi muiden joukossa. Luonnollisesti viritimme Henkan alkuperäistä reseptiä, joskin peruspiirteittäin lienee kuitenkin saman suuntainen. Lisäsimme reseptiin hieman tummaa Guinness olutta ja lähdimme myös valmistustavassa rohkeasti eri polulle.

Henri Alenin innoittama #somepossu sähkösavustimella

  • porsaan kassleria
  • 1 Habanero chili
  • 1 kokonainen valkosipuli
  • 1 punasipuli
  • pala tuoretta inkivääriä
  • noin 3 dl Guinness olutta
  • 0,3 dl Ketjap Manis soijaa
  • suolaa maustamiseen

Valmistimme reseptin possun niskasta, koska savustettu kassler on yksi parhaista lihoista savustamiseen. Samasta lihasta savustuu myös murea Pulled Pork. Leikkaa rouheiksi viipaleiksi n. 4-5 cm paksuiksi pihveiksi ja suolaa molemmin puolin. Laita lihat vuokaan odottamaan mausteita. Leikkaa kokonainen valkosipuli ja laita vuokaan lihojen kanssa. Pilko Habanero, inkivääri ja punasipuli samaan kerhoon. Alkuperäisessä Henkan reseptissä käytetään hieman vähemmän chiliä, joten halutessasi hieman miedomman, vaihda Habanero puolikkaaseen, tavalliseen chiliin. Toinen hieman isompi viilaus on neste. Alkuperäisessä reseptissä Henri Alen lisäsi vuokaan 3 dl vettä, mutta Kauhukeittiön perinteen mukaisesti korvaamme veden Guinness oluella. Kaada melkein koko tölkki vuokaan, mutta jätä hieman kokillekin. Kaada vielä mukaan 0,3 dl Ketjap Manis soijaa. Se oli siinä – marinointia ei tarvita, joten seuraavaksi edessä on kolmen tunnin savustaminen. Savustamisen voi hoitaa pallogrillissä, mutta tähän reseptiin valjastimme sähkösavustimen, koska reseptin alkuperäinen ideakin taisi olla helppous ja suoraviivaisuus. Sähkösavustin tosin on aika brutaali lämpötilan suhteen, joten jälleen kerran Kauhukeittiö painaa eteenpäin intuition voimalla, täysillä tässä hetkessä, sillä koskaan ei tiedä mitä seuraavaksi tapahtuu ja mitä savustimesta kävelee ulos!

Sähkäsavustin päälle päälle ja kohta mennään! Käytimme savustukseen Hickory puuta savustuspelletteinä, joka antaa voimakkaan, joillekin lihoille jopa liian pistävän savuaromin. Tässä reseptissä Hickory toimii kuitenkin täydellisesti. Liha on savustuksen alussa miltein puoliksi liemen peitossa, mutta savuaromi tarttuu lihaan enemmän, kuin hyvin. Savustuksen aloituksessa riittää kourallinen savustuspellettejä, eikä näin voimakasaromista puulajia tarvitse enempää. Lykkää vuoka savustimeen ja odottele pari tuntia. Kahden tunnin päästä käännä lihat ja huomaat, että nestettä on haihtunut selvästi – homma toimii! Jatka savustamista vielä tunnin verran jaSmoked pork neck with Guinness nappaa vuoka pois savustimesta. Leikkaa viipaleiksi ja kastele liemellä. Liha on käsittämättömän mureaa ja miltein hajoaa leikattessa. Muurikan sähkösavustimessa ei lämpöjä voi säätää, joten lämpötilat poikkeaa hieman Henkan alkuperäisestä reseptistä. Ihanteellisin tulos olisi syntynyt, mikäli lämpötilä olisi ollut hieman alempana, noin 120-140 asteessa ja savustusaika olisi pidempi, noin. 4-5 tuntia. Tästä syystä tätä kannattaa ehdottomasti kokeilla pallogrillissä, epäsuoralla tulella, jolloin liha saa rauhassa muhia. Sähkösavustin on hieman ärhäkämpi, mutta ei missään nimessä kuivata lihaa ja savustettu kassler meinaa hajota jo käänteässä lihoja. Olin täysin hämmentänyt, miten täydellinen setti näin korkeilla lämmöillä kolmen tunnin savustamisen jälkeen savustimesta käveli ulos. Kun saat revittyä tai leikattua lihan paloiksi, kastelet sen liemellä ja käytät miten parhaaksi näet. Kauhukeittiössä lihat hävisivät suoraan sen siliän tien ilman mitään näyttävää annosrakentelua. Habanero ei tee lihasta tai liemestä missään nimessä liian tulista. Kolmen tunnin haudutus savustimessa leikkaa suurimman terän pois ja jälkilämpö täydellisen koukuttava. Ravintola Muru tuskin ottaisi listalle, mutta menen takuuseen, että tämä savustettu kassler on yksi parhaista lihoista, joita sähkösavustimella saat aikaiseksi.

Kauhukeittiön BBQ reseptit
recipe image
Resepti
Savustettu kassler Guinness oluella
Julkaistu
Esivalmisteluaika
Kypsennysaika
Kokonaisaika
Mitäs tykkäsit?
41star1star1star1stargray Based on 19 Review(s)