jack daniels beef jerky kuivaliha

Jack Daniels Beef Jerky – savustettua kuivalihaa

Kauhukeittiön tyyliin savustettua kuivalihaa – Jack Daniels Beef Jerky. Olen erityisen suuri kuivalihan ystävä ja oman jerkyn tekeminen on ollut mielessä jo vuosia. Oma valtakunta on kuitenkin koiran tavoin tuolla ulkona, joten emännän uunissa oli turha edes ehdotella lihan kuivausta. Joten – Jack Daniels Beef Jerky pääsi Weberin savustimeen mukavaan Hickorin savuun kuivumaan.

Netti on pullollaan hyviä kuivalihareseptejä, joita pidempään selailtua, suunniteltiin oma strategia lihan kuivaukselle. Viimeiset pohdinnat pidettiin T-Barbequen Teemun kanssa varsinkin jerkyn suolaamisesta ja käytettävästä lihasta. Beef Jerky on parasta mahdollisimman rasvattomasta naudan lihasta tehtynä eli tällä kertaa päädyttiin pyöröpaistiin ja suolaus tehtäisiin vasta savustusvaiheessa.

Jack Daniels Beef Jerky – kaikki lähtee marinadista

 • Jack Daniels viskiä 1 dl
 • soijakastiketta 3 rkl
 • Worchestershire -kastiketta 3 rkl
 • omenaviinietikkaa 3 rkl
 • Muscovadosokeria 4 rkl
 • valkosipulijauhetta 1 rkl
 • sipulijauhetta 1 rkl
 • mustapippuria 1 rkl
 • paprikaa 1 rkl
 • chilijauhetta 1 rkl
 • vettä 2 dl

Ennen marinointia lihat pitää suikaloida. Tästä löytyy kahtakin koulukuntaa – toiset luottavat poikkisyin leikattuun, jotta lihasta ei tulisi liian sitkeään. No hei! Jerky ei ole mitään, jos sitä ei saa kunnolla jauhaa eli mennään vasten valtavirtaa – lihat syiden myötäisesti. Leikkasimme ensin lihan hieman pienemmiksi paloiksi, jonka jälkeen laitoimme ne hetkeksi pakastimeen. Kun liha on hieman kohmeista se on helpompi leikata ohuiksi suikaleiksi. Kun saat lihat suikaloitua, laita ne suljettuun pussiin. Etenkin isot Ikean pakastepussit ovat erinomaisia juuri marinointiin. Laita pussi lihoineen isohkoon kulhoon, koska jotenkin näihinkin saattaa tulla reikä (testattu). Kaada Jaskamarinadi pussiin ja sulje pussi siten, että poistat sieltä mahdollisimman paljon ilmaa. Marinoi lihasuikaleita useampi päivä, käännellen pari kertaa päivässä. Marinoimme lihoja 5 päivää, jonka jälkeen lihasuikaleet oli aika savustaa.

WSM57:n ajaminen SLOOOOW & LOOOOW

Koska huushollin uunin käyttö oli pannassa, piti jerkyt hoitaa savustimella. Ongelma tosin on se, että lähes kaikilla asetuksilla savustimet painaa vähintään tuonne 100 asteen pintaan, joka on aivan likaa lihan kuivattamiselle. Optimilämpötila olisi 50-60 asteen haarukassa, joten laitoimme Weberin isoimpaan savustimeen nämä asetukset ja nehän toimivat, kuin se kuuluisa junan vessa. Ilman vesipannua ja brikettien oikein asettamalla savustimen yläritilän lämpö pysyy 45-60 asteen haarukassa. Ja se pysyy siinä 12 tuntia kuluttaen vain noin 15 brikettiä! Tosin ongelma tuolla savustustavalla on, että briketit meinaavat välillä sammua. Pariin kertaan tekohengitystä Hikkori -savustuspaloilla ja taas mennään!

Iso WSM57 pitää lämmöt todella alhaalla ja se pitää ne pitkään. Jack Daniels Beef Jerky loikoili savuissa 12 tuntia, kunnes napsimme kuivalihat talteen. Hämmästyttyävää oli, miten paljon lihat olivat kutistuneet savustuksen aikana. Lopputulos oli juuri sellaisia, kuin odotettiin – kuivattua lihaa, tuoksussa hento Hikkori ja erinomainen maku. Veitsellä hieman pienemmäksi paloiksi ja tarjolla oli sellaista snacksia, että oksat pois. Jack Daniels Beef Jerky onnistui paremmin, kuin odotimme. Maku oli erinomainen, jota tuki hento ja selvä Hikkorisavu. Kunnon jerkyä, jota joutuu jauhamaan, mutta hetken jäytämisen jälkeen pehmiää ja maistuu erinomaiselta. – Jack Daniels Beef Jerky – JOB DONE!

weber wsm57 vesiastia
weber wsm fuse
weber wsm57 savustuslämpötila
weber wsm57 savustuslämpötila 2