pulled pork kauhukeittiö

Pulled Pork ohje Weberin savustimessa

Savustettu Pulled Pork on sitten sitä syvintä amerikkalaista BBQ maailmaa, joka kannattaa ottaa vakavasti. Porsaan lapa mureutetaan pitkään alhaisella lämmöllä ja annetaan savuaromin tehdä omia taikojaan. Pulled Pork on barbecueta parhaimmillaan. Liha ei juuri kaipaa grillausmaustetta kummempaa ja alhainen lämpö savuineen hoitaa loput. Aikaa Pulled Pork ottaa, mutta jokainen tunti on odottamisen arvoinen. Tämä oli ensimmäinen Pulled Pork ohje testaus Weber Smokey Mountain -savustimella ja jälleen homma menee pulkkaan ensimmäisellä kerralla. Lähtötilanne seuraavalle savustussessiolle on siis enemmän, kuin houkutteleva, sillä tämä Pulled Pork resepti onnistui lähes täydellisesti.

Porsaan lapa kannattaa trimmata ennen maustamista eli nahka, sekä suurin osa läskistä pois. Ota lapa hyvissä ajoin huoneen lämpöön ja hiero pintaan BBQ -maustetta. Seuraavalla kerralla pitää testata lihan marinointia ruiskulla eli lihan sisään ruiskutetaan isolla tykillä marinadia. Mikäli lihaviin jenkkigrillaajiin on uskomista, taitaa toimia vähän liiankin hyvin. Lihan valmistelu ei siis vaadi juuri kuivamaustetta enempää. Melkein viiden kilon lihapala odottelee savustimeen menoa ja allekirjoittanut miettiin, että mitähän tästäkin tulee.

Weber grillit ovat monelle tuttuja, mutta WSM BBQ savustin painii jo täysin eri luokassa. Tässä pari huomiota savustimen valmistelusta pidemmälle sessiolle. Weber WSM 57 syö sitten reippaasti hiiliä. Syö muuten todellakin kiitettävästi. Taisin ensin laittaa 10 kilon pussista miltein 1/3 osan ja hiilien sekaan piiloteltiin omenapuun savustuspaloja. Tarkoitus on saada alhainen lämpö mahdollisimman pitkäksi aikaa. Tarvitaan siis paljon hiiliä, jotka sytytetään keskeltä. Noin puolikas normaali piippusytytin hoitaa homman. Kun hiilet ovat iskussa piippusytittimessä, tee pieni kolo keskelle syttymättömiä hiiliä ja kaadaa syttyneet hiilet mukaan. Kasaa savustin ja täytä vesiastia. Anna lämpötilan nousta savustusalueelle eli noin 100 – 120 asteeseen. Weberin savustimessa on kaksi ritilätasoa, joista lavalle käytin alempaa. Savustus tulee ottamaan aikaa 10-14 tuntia ja tällä aikaa savustimessa riittää lämpöjä vaikka ribsien valmistukseen. Lataa maustettu porsaan lapa alemmalle grillaustasolle, jonne se voidaan hetkeksi unohtaa. Paistomittaria ei tarvita vielä pitkään aikaan eli voit rauhassa savustaa ylemmällä tasolla ajan kuluksi muutaman rivin ribsejä!

Ainoa tarkkailtava asia savustuksen suhteen on lämpöjen pysyminen savustusalueella. Alkuun voit pitää kaikki ilmanottoaukot täysin auki. Säätöä tehdään ainoastaan alapuolen ilmanottoaukoille, joskin hyvällä säällä niihinkään ei juuri tarvitse koskea. Kun säädät hiiligrillin ilmanottoaukkoja, savustin tai grilli ei reagoi välittömästi. Tämä ei todellakaan ole hätäisen miehen hommaa, vaan grilli tai savustin reagoi selvällä viiveellä. Ilmanottoaukot täysin auki = enemmän ilmaa = lämmöt hiipii ylös. Aukot kiinni = ilma loppuu = löyly loppuu. Kannen säätöön ei juurikaan tarvitse koskea ja mikäli sytytit hiilet toisesta reunasta tai keskeltä, lämmöt pysyvät juuri sopivina pidemmänkin aikaa. Savustimen vesiastia auttaa pitämään lämpöjä halutussa eli muista tarkistaa vesitilanne muutaman tunnin jälkeen.

Luulin oikeasti, että yli 12 tuntia savustettu Pulled Pork on vain urbaanilegendaa – ei ollut!

Liha savustuu ja kypsyy savustimessa koko päivän. Parin tunnin välein moppaa lihaa grillauskastikkeella. Liha saa hieman kosteutta ja makua. Moppausten aikana lihalle kannattaa ripauttaa hieman BBQ -kastiketta, jolloin pintaan muodostuu kerroksia. Porsaan lapa kaipaa paistomittaria vasta useamman tunnin jälkeen. En nyt tarkalleen muista, mutta väittäisin, että meillä lapa taisi olla savustimessa ainakin 8-9 tuntia, kunnes iskin mittarin kiinni. Kun lapa on ensin saavuttanut 85-90 asteen sisälämmön, kääräise lapa muutamaan kierrokseen paksua foliota ja laita takaisin savustimeen. Lavan annetaan vielä tämänkin jälkeen hakea mureutta 1-2 tuntia, ehkä vielä yksi tunti päälle. Kuulostaa todella hurjalta ellei jopa täysin mielipuoliselta, mutta usko pois – kohta ollaan jännän äärellä. Noin 14 tunnin odotuksen jälkeen liha pois savustimesta ja ennetaan hetken odotellan. Liha suikaloituu nätisti, hieman BBQ kastiketta päälle ja maistamaan!

Pulled Pork onnistuu myös uunissa ja mukailee hyvinkin samaa valmistustapaa, joten kannattaa kokeille ehdottomasti, vaikka savustinta ei löytyisi. Liha repeytyy kuin itsestään ja maku on huumaava. Yksinkertaisesti pala sämpylää ja Coleslaw kaaliraastetta, mureaa possun lihaa ja hyvää BBQ -kastiketta. Tämä on juuri niin hyvää, kuin saatoit olettaa. Pulled Pork toimii kuten burgerit eli jokainen voi rakentaa siitä mieluisansa. Vaikka 5 kilon limpusta riipaistaan nahka ja pari isoa luuta pois, jää siitä reippaasti syötävää isommallekin porukalle. Pulled Pork recipe with extra love!

Kauhukeittiön BBQ reseptit
recipe image
Resepti
Pulled Pork Weberin savustimessa
Julkaistu
Esivalmisteluaika
Kypsennysaika
Kokonaisaika
Mitäs tykkäsit?
3.51star1star1star1stargray Based on 6 Review(s)