savustettu lohi kauhukeittiö

Savustettu lohi Muurikka sähkösavustimella

Lohen savustaminen sähkösavustimella on nopea ja vaivaton tapa savustaa kalaa. Sähkösavustin sopii monien muidenkin ruokien savustamiseen, jopa ribsit onnistuu ihan kelvollisesti. Parhaimmillaan sähkösavustin on kuitenkin juuri kalan kanssa. Lienee sanomattikin selvää, että aidolla tulella ja pönttösavustimella päästään vieläkin parempaan lopputulokseen. Sähkösavustin sopii kuitenkin monelle muulle mainiosti – jopa kerrostalon parvekkeelle! Muurikan sähkösavustin on kuumasavustin eli kylmäsavustus ei sitten onnistukkaan. Mikäli savustimesta haluaa tuunata toimivan kylmäsavustimeksi, kannattaa suoraan hommatta esim. Bradleyn savustin, jossa lämpötilaa päästään säätämään. Kaikesta huolimatta Muurikan sähkösavustin hoitaa hommansa mallikkaasti. Vaikka tämän savustusohje on hieman normaalista ”suolaa ja pippuria” versiostan hieman poikkea, kannattaa tätä kokeilla ehdottomasti. Savustettu lohi ei paljoa voisi onnistua paremmin!

Savustettu lohi ja BBQ kuivasuolaus

  • 1/2 dl suolaa
  • 1/2 dl ruokosokeria
  • 2 rkl Kauhukeittiön BBQ -maustetta
  • 1 tl tilliä
  • 1 tl persiljaa
  • 1 tl sipulijauhetta
  • 1 tl valkosipulijauhetta

Kyseessä on melkein, kuin mikä tahansa dry rub  -kuivamauste, jossa suolan määrä on vain suurempi. Määrää riittää hyvin yhdelle lohelle. Maustemyllyssä tai morttelissa mausteet sekaisin, hienojakoiseksi ja mausteseos on siinä. Pese, sekä kuivaa file ja laita vuokaan – jätä nahka kiinni. Nahkaa on turha irroittaa, koska liha irtoaa savustuksen jälkeen kuin itsestään! Kuivamaustetta saa laittaa reippaasti, joka puolella filettä. Peitetään foliolla tai kelmulla ja annetaan maustua ainakin 3-4 tuntia. Osa antaa maustua vieläkin pidempään ilman, että kalasta tulisi liian suolainen

Kolmen tunnin jälkeen pese file ja kuivaa. Lihan koostumus on hieman jämäkämpi ja väri punertavampi. Savustin iskuun ja kirsikkapelletit sisään. Pelletit toimii ehdottomasti paremmin. Pienet ja kuivat purut palavat aivan liian nopeasti loppuun. Pari kertaa kokeilin noilla puruilla savustaa ja kun avasin savustimen  kannen, purut saivat ilmeiseti hieman happea ja koko savustin leimahti liekkiin. Myös pellettejä löytyy useita eri puulajeja, joista tärkemmin voit lukea Kauhukeittiön ohjeet ja vinkit -osiosta! Aloita öphifileen savustaminen kun savua alkaa muodostua ja nakkaa lohifile lauteille. Savusta n. 40 – 60 min riippuen kalan koosta. Pienemmälle fileelle riittää helposti vähemmän. Kalan savustusaika vaihtelee hieman fileen koosta riippuen, sekä käytettävissä olevan savustimen koon ja lämpötilan mukaan. Valmiina väri alkaa muuttua punertavasta ruskeammaksi. Savustettu lohi on todella hyvää jo heti valmiina, mutta toimii erinomaisesti kylmänä esim. salaatissa tai chilirullien täytteenä.

Kauhukeittiön BBQ reseptit
recipe image
Resepti
Savustettu lohi
Julkaistu
Esivalmisteluaika
Kypsennysaika
Kokonaisaika
Mitäs tykkäsit?
21star1stargraygraygray Based on 15 Review(s)