spare ribsit grillissä smokenatorilla

Spare Ribsit grillissä Smokenatorilla savustettuna

Spare ribsit eli hieman pidempää possun kylkiluuta, mikäli näitä vertailee selänpuolelta tuleviin baby back ribseihin. Spare ribsit ovat olleet melko harvinaisia kauppojen lihatiskeissä, vaikka näitä hyviltä lihakauppiailta on saanutkin jo pidemmän aikaa. Erityisen isoa peukkua pitää antaa HK:lle, joka on tuonut saataville spare ribsit kahden rivin pakkauksena eli pientä valoa alkaa näkymään BBQ savustajan näkökulmasta. Tosin leikkausta vaivaa samat haasteet, kuin baby backien osalta – lihaa näissä ei vain ole riittävästi.

Spare ribsit maustumaan – savustus Smokenatorilla

Maustoimme spare ribsit kalvojen poistamisen jälkeen Kauhukeittiön ribs mausteella, jonka jälkeen spare ribsit kelmutettiin ja annettiin maustua yön yli. Yleensä heitämme rubit pintaan juuri ennen savustamista, joten hyvä välillä kokeilla vähän pidempääkin maustamisaikaa. Kun Smokenatorin lämmöt tasaantuivat spare ribsit grilliin ja odottelemaan.

Alkuperäinen ajatus oli savustaa ribsia sellaisenaan ilman foliointia. Mikäli liha ei vetäytyisi luista tuolla 4-5 tunnin kohdalla, vasta sitten spare ribsit lyötäisiin folioon. Samalla testailtiin, miten Smokenatorin käyttö onnistuu, kun Smokenatoria ajettiin Marienburgin hiilillä, jolloin itse lämmönhallintaan piti kiinnittää hieman enemmän huomiota. Tavalliset hiilet reagoivat lämmönsäätöihin hieman herkemmen ja myös elävät vähän eri tavoin, kuin briketit. Teimme grilliin ennen savustamista hyvät askelmerkit, joiden avulla ilmansaanti saatiin kuristettua juuri sopivaksi ja hiilillä tehty savustus olikin odotettua helpompaa. Smokenator toimii erinomaisen hyvin noilla Marienburgin hiilillä, kunhan malttaa rauhallisesti hakea hyvät säädöt pallogrilliin.

Spare ribsien savustaminen grillissä

Kaiken kaikkiaan savustusaika spare ribseille oli 5 tuntia. Muutamaan kertaan pintaan suihkutettiin omenamehua, mutta suurimman osan ajasta spare ribsit köllöttelivät grillissä. Kantta ei juurikaan tarvinnut availla ja varsinkin savustuksen loppuvaiheessa rasvainen liha piti itse itsensä kosteana, joka lupasi erityisen hyvää lopputulokselle. Liha alkoi, kuin alkoihin vetäytyä savustuksen lopussa eli tällä kertaa ei ribsejä folioitu lainkaan. Pintaan olisi voinut kiskaista vielä BBQ kastikkeen, mutta tällaisenaan spare ribsit olivat erityisen hyviä. Yllätyin mehukkuudesta näin pitkällä savustusajalla ilman foliointia ja liha oli nostettaessa sen verran mureaa, että ribsit alkoivat repeämään luiden välistä. Liha irtosi luista kuten toivottiin se maku oli ihan ok… Vielä kun saadaan hieman lihaa luiden ympärille alkaa spare ribsit toimimaan erityisen komeasti! Alla vielä vinkkiä, jolla Smokenatorin käyttö helpottuu huomattavasti, eikä kantta tarvitse juuri aukoa.

Kauhukeittiön BBQ reseptit
recipe image
Resepti
Spare ribsit grillissä Smokenatorilla
Julkaistu
Esivalmisteluaika
Kypsennysaika
Kokonaisaika
Mitäs tykkäsit?
41star1star1star1stargray Based on 6 Review(s)