• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

kauhukeittio.fi

  • Etusivu
  • Grillaamisvinkeistä
    • Grilli puhtaaksi!
    • Vinkkejä aloittelevalle grillimestarille
  • Grillaamisen välineistä
    • Oikeanlaisen grillin valinta
    • Grillivälineiden materiaaleja: hyvät ja huonot puolet
  • Grilliresepteistä
    • Reseptejä grilliin
    • Puuhaa grillaamisen lomassa
  • Grillitapahtumista
    • Tapahtumia grillaajille
    • Kesäiset grillijuhlat kasino-teemalla

Grillivälineiden materiaaleja: hyvät ja huonot puolet

Grillaamisessa tarvitaan siinä sivussa yhtä jos toistakin työkalua. Aivan perusgrillaajalle riittää lasta ja pihdit. Niillä pääseekin pitkälle, mutta siinä vaiheessa kun grillin kyljessä alkaa olemaan jo sellaisia hienouksia kuin kaasuliesi, on syytä päivittää myös työkalupakkiaan. Yhtäkkiä voikin olla tarve erilaisille kauhoille, lihanuijille ja jopa vispilöille.

Markettiin mentäessä havahtuu saman tien siihen, että näitä välineitä on saatavilla oikeastaan minkälaisesta materiaalista valmistettuina tahansa. Pääsääntöisesti ne tehdään kuitenkin joko puusta, muovista tai metallista.

Tässä artikkelissa käymme läpi eri materiaalien hyvät ja huonot puolet. Tavoitteena on auttaa sinua löytämään juuri oikeasta materiaalista valmistetut tuotteet grillisi kaveriksi.

Puu

Puu on se kaikkein vanhin materiaali, josta ylipäänsä mihin tahansa kokkaamiseen tarvittavat työkalut on valmistettu. Puu on myös helppo ratkaisu varsinkin Suomessa, ja näppärä grillimestarihan veistelee itse omat pihtinsä ja lastansa.

Hyviä puolia puussa:

  • Puu on uusiutuva luonnonvara eli puinen työkalu on ekologinen.
  • Rikkoutuneen puutavaran voi usein hävittää polttamalla se vaikkapa grillin sytykkeenä.

Huonoja puolia puussa:

  • Puiset välineet on pestävä käsin, sillä konepesu käytännössä puolittaa niiden käyttöiän.
  • Varsinkin lihaa käsiteltäessä puuhun saattaa jäädä isojakin määriä mikrobeja.

Muovi

Muovi on niin jokapäiväinen materiaali nykyään, että aikakauttamme voisi hyvin kuvailla muoviajaksi. Grillitarvikkeiden lisäksi myös monet muut kodin ja keittiön työkalut ovat muovisia.

Hyviä puolia muovissa:

  • Muovi on helposti kierrätettävä materiaali.
  • Halpa hinta mahdollistaa helposti myös joka lastalle saatavilla olevan varalastan.

Huonoja puolia muovissa:

  • Väärään paikkaan jätettynä muovi sulaa ja silloin on pahimmillaan myös grilli tai hella pilalla.
  • Kuluessaan muovia saattaa kulkeutua ruuan mukana kehoon ja mikromuovin haittoja ei vielä tunneta kovin hyvin.

Metalli

Metallisissa grillitarvikkeissa on tiettyä ammattimaisuutta, koska suurin osa kokkiohjelmien huippuosaajistakin käyttää niitä. Metallivälineet voi nähdä peräti investointina astetta vakavampaan grillaamiseen.

Hyviä puolia metallissa:

  • Kestävä materiaali; hyvin hoidettuna työkalu kestää läpi elämän.
  • Helppo pitää siistinä eivätkä mikrobit säily metallisilla pinnoilla kovinkaan kauaa.

Huonoja puolia metallissa:

  • Kallis hankintahinta saa muut materiaalit näyttämään houkuttelevimmilta.
  • Saattaa huonosti käsiteltynä naarmuttaa vaikkapa valurautaista pintaa grillissä tai pannulla.

Primary Sidebar

Galleria

© 2020 kauhukeittio.fi

  • Etusivu
  • Grillaamisvinkeistä
    ▼
    • Grilli puhtaaksi!
    • Vinkkejä aloittelevalle grillimestarille
  • Grillaamisen välineistä
    ▼
    • Oikeanlaisen grillin valinta
    • Grillivälineiden materiaaleja: hyvät ja huonot puolet
  • Grilliresepteistä
    ▼
    • Reseptejä grilliin
    • Puuhaa grillaamisen lomassa
  • Grillitapahtumista
    ▼
    • Tapahtumia grillaajille
    • Kesäiset grillijuhlat kasino-teemalla