Grillaaminen on loppupeleissa verrattain helppoa ja yksioikoista puuhaa, ja mikäli tavoitteena on vain saada ruoka kypsäksi, grillin ääressä ei tarvitse suorittaa juuri ollenkaan. Riittää, että osaa panna grillin kuumaksi, lukea pakkauksesta valmistusohjeen ja odottaa jonkin aikaa.
Vaan mitä jos haluat kehittyä grillaamisen mestariksi? Miten luoda Instragram-kelpoisia grilliherkkuja ja grillaamisestaan vetävä video someen? Tässä artikkelissa pureudumme aloittelevalle grillimestarille tarkoitettuihin vinkkeihin.
Tee kunnon hankinnat
Köyhän ei kannata ostaa halpaa. Tätä voi toki soveltaa muuhunkin elämään, sillä miksi kenenkään meistä pitäisi tehdä monta huonoa hankintaa, kun vaihtoehtona on tehdä hyvä hankinta vain kerran. Näin säästyy vaivaa ja sitäkin enemmän rahaa.
Itse grilliä ostaessasi kannattaa siis pitää mielessä ainakin seuraavat asiat:
- Paljonko rahaa olet valmis upottamaan grilliin, joka kestää tarvittaessa kymmenenkin vuotta?
- Paljonko vaivaa olet valmis näkemään grillisi puhtaanapidossa?
- Millaiset tilat sinulla on kotonasi? Saako grillin säilymään talven yli vaikkapa grillikatoksessa?
- Mitä polttoainetta aiot käyttää ja millaiset kustannukset sillä on?
Kotona tehty taustatyö helpottaa grillin hankintaa, mutta kannattaa ehdottomasti hyödyntää myös kaupan myyjien asiantuntijuutta.
Pidä välineet puhtaana
Jos pihvi maistuu grillauksen jälkeen palaneelta, on siihen kaksi syytä: joko poltit pihvin tai sitten välineet ovat niin likaiset, että palaneen maku kulkeutui muuten onnistuneeseen pihviisi. Vähentääksesi tätä hyvän lihan saastumista, on siis tärkeää pitää välineet puhtaina.
Vaikka grillin siivoaminen kuulostaakin vaivalloiselta hommalta, kannattaa se tehdä mieluummin usein kuin kerran vuodessa. Jokaisen käyttökerran jälkeen grillin pyyhkimiseen menee pari minuuttia. Sen sijaan pinttyneen lian jynssäämiseen saa helposti tuhlattua koko päivän. Hyviä ohjeita grillin putsaamiseen löytyy netistä vaikka millä mitalla.
Etsi tasapaino ohjeiden noudattamisen ja soveltamisen välillä
Hyväksi grillaajaksi tullaan oppimalla ja oppimismetodi on se vanha tuttu yritys-erehdys. Yksi aloittelevan grillimestarin isoin kompastuskivi on perusasioissa luistaminen. Ohjeet, oli kyseessä grillin käyttöohje tai ruuan valmistusohje, on tarkoitettu luettavaksi.
Kun perusasiat ovat kunnossa, kannattaa miettiä, miten niissä saa oman persoonallisuutensa näkymään. Kaikki huippukokit painottavat perusjuttujen hallintaan, mutteivät seuraa reseptejä koskaan täysin orjallisesti. Kyse on siis tasapainon löytämisestä.