jamie oliver hiiligrilli

Jamie Oliver hiiligrilli koeajossa

Olen aina tykännyt herran tyylistä ja jutuista eli pakkohan se oli katsastaa, millainen Jamie Oliver hiiligrilli oikeasti on käytössä. Melkoisesti grillin markkinoinnissa ainakin kehutaan, että hiiligrilli on itte mestarin suunnittelema ja vannoutuneen mestarigrillaajan valinta – ainakin hyvännäköinen sellainen. Ensi silmäyksellä Jamie Oliver hiiligrilli lupailee paljon, mutta kestääkö grilli sitten millaista ajoa.

Jamie Oliver hiiligrilli ainakin näyttää hyvältä

Nätti – niin päältä, kuin ensi silmäykseltä sisältäkin. Itse grillin vaunu ja rakenne on todella jämäkkä. Etenkin hiiligrillin vasemmalla puolella ja kannessa olevat kahvat ovat erittäin hyvän tuntuiset. Grilli ei juurikaan heilu tai klappaa, joka vaivasi melkoisesti muutaman vuoden takaisia Weberin pallogrillejä, vaan Jamie Oliver hiiligrilli seisoo tukevasta paikoillaan.

Kannessa komeilee melkoisen kokoinen lämpömittari herran nimellä ja tarkkuudesta ei varmasti ole muuta sanottavaa, kuin että arvaillaan. Olipa käytössä sitten mikä tahansa kaasu- tai hiiligrilli – käytä myös toista erillistä mittaria, mikäli haluat grillin lämpötilaa tarkemmin hallita. Grillin sivulta löytyy vielä muutama tarvikehylly ja grillin alta hieman suurempi hylly, jossa säilyttää näppärästi esim. piippusytytintä.

Kansi auki ja grillaamaan #GRILLON!

Grillin grillausalan halkaisija on 54 cm – eli juuri taktisesti Ikea tyylisesti hieman pienempi, kuin Weberin ettei vaan sopis mikään vieras ritilä tänne. Grilliritilä on mitä ilmeisemmin pinnoitettua terästä, joka kestää normaalilla grillauksella muutaman kesän. Sen jälkeen pinnoite vaan alkaa hajota ja seuraavaksi ritilä ruostuu. Tosin Grillikauppa.com ainoana jälleenmyyjistä ilmoittaa ritilän olevan ruostumaton. Grilliritilän toisessa reunassa on saranointi, mutta tuo aukko on sen verran pieni, että siitä ei kovinkaan paljoa hiiliä lisäillä – saati ainakaan suuremmalle alalle. Ja saranointi on vain toisella puoliskolla ritilää ja grilliä, kun se voisi olla Weberin tyyliin molemmilla puolilla ritilää ja aueta huomattavasti suuremmalta alalta. Tällöin hiilien tai savustuspalojen lisääminen olisi huomattavasti helpompaa. Grillissä on myös irroitettava korokepala / tuulisuoja, joka nostaa grillin kantta ylöspäin. Kun tuo tuulisuoja on paikoillaan lihojen kääntely hieman yläkautta oli ainakin omasta mielestä hieman hankalaa. Kannessa on koukku, jolla se saadaan roikkumaan grillin reunaan tarvittaessa monen muun hiiligrillin tapaisesti.

Toinen mielenkiintoinen ratkaisu oli pohjaventtiili, ilmanottoaukot tai tyhjennysaukot – ihan millä nyt näitä haluatkaan kutsua. Pohjaventtiilit ovat melkoisen pienet ja niitä säätämällä onnistuu todennäköisesti ainoastaan grillin jonkinlainen lämmönsäätö. Weberin pallogrilleissä pohjaventtiileihin on lisätty myös kolme laippaa, joilla saa grillin pohjalta kätevästi tyhjennettyä tuhkat. Oliverin hiiligrilli vaatii grilliritilän poiston ja lapiohommia. Kai nuo tuhkat tuolta reikien kauttakin tyhjentää, mutta ovat kyllä melkoisen pienet. Tiedä sitten liittyykö lämmönhallinta juuri näihin liian pieniin ilmanottoaukkoihin, mutta grillin ollessa täydellä höngällä ja hyvillä hiilillä – kansi kiinni ja lämmöt putoaa hetken päästä 175 asteeseen. Ja näin käy aina lähes poikkeuksetta. Ongelmalliseksi tilanteen tekee, mikäli haluat grillata pönttö kiinni ja hieman kovemmalla lämmöllä esim. pitsaa. Ja kun kansi lyödään auki, lämmöt taas luonnollisesti nousevat, koska hiilet saavat enemmän happea. En tiedä tekeekö grilli samaa briketeillä, mutta ainakin hiilillä tuo lämpötila vaihtuu erityisen paljon ja aivan liian nopeasti.

Nimi kannessa ei takaa huipputuotetta

Jamie Oliver hiiligrilli on omasta mielestä keskinkertainen, mutta se pieksee helposti monta muuta samassa kastissa painivaa hiiligrilliä. Grilli on erityisen tukeva ja tuo 54 cm grillausala on useimmalle erityisen riittävä. Eniten jäin itse miettimään grilliritilän kestoa – tuo pinnoitettu (todennäköisesti) ritilä kestää hoidettunakin vain muutaman kauden. Ja se suurin ongelma taitaa tällä hetkellä olla varaosien ja itse lisätarvikkeiden saatavuus. Niitä kun ei taida olla lainakaan. Se, missä Weberin varaosa- ja lisätarvikesaatavuuteen voit luottaa pommin lailla, ei Jamie Oliverin kohdalla näistä ole hajuakaan. Grilli tarvitsee ehdottomasti suojahupun eli sellaista kaipaava joutuu ostamaan grillilleen jonkun muun merkkisen, kuin mitä grillissä lukee. Jamie Oliver hiiligrilli on hintaluokaltaan kuitenkin hyvin lähellä korkeinta hintatasoa eli mikään erityisen halpakaan tämä grilli ei ole. Ja vaikka kuinka yritän olla neutraali, on vain pakko todeta, että Weber vetää ainakin kriittisissä asioissa pidemmän korren. Pienistä puutteista huolimatta grilli hoitaa kyllä hommansa ja on monen mielestä myös todella hyvännäköinen. Pitää kuitenkin muistaa yksi grillauksen perusajatuksista – ei ole oikeaa, ei ole väärää – tarkoitus on vain tehdä hyvää ruokaa. Jamie Oliver hiiligrilli löytyy ainakin Grillikauppa.comin valikoimasta.

Tekniset tiedot - Jamie Oliver hiiligrilli

Grillausala 53,5 cm

Posliiniemaloitu kansa ja pohja

Integroitu lämpömittari kannessa

Ilmanottoaukot pohjassa ja kannessa

Tuhka-astia pohjassa

Jämäkkä ja tukeva runko

jamie oliver classic hiiligrilli
jamie oliver hiiligrilli ilmanottoaukot
jamie oliver hiiligrilli grillaus

Kauhukeittiön mielipide
Review Date
Reviewed Item
Jamie Oliver hiiligrilli
Author Rating
31star1star1stargraygray