kaasugrillin huolto

Grillikausi starttaa – muista kaasugrillin huolto

Kevyttä kevätaurinkoa ilmassa ja meistä moni kaivaa esiin grillit ja aloittelee tulevaa grillauskautta. Ennen starttia kannattaa uhrata hetki aikaa ja suorittaa perusteellinen kaasugrillin huolto. Hommaa helpottaa kummasti, mikäli puhdistit grillin jo syksyllä. Mikäli grillauskausi kuitenkin jatkui talven yli on nyt hyvä aika puhdistaa grilli, koska varsinkin kaasugrilli tarvitsee säännöllistä ylläpitoa. Itse puhdistan kaasugrillin 2-3 kertaa vuodessa kunnolla, muutoin riittää pienimuotoisempi ylläpito.

Kaasuletkut kunnossa?

Vaikka nykyiset kaasuletkut kestävätkin melko hyvin ympärivuotista käyttöä, on letkun kunto ihan oikeasti syytä tarkistaa. Taita letku mutkalle eri kohdista ja mikäli havaitset pieniäkin halkeamia tai murtumia on kaasuletku hyvä vaihtaa uuteen. Kaasuletkun tiiviyden vuotojen varalta voi tarkistaa myös saippuvedellä esim. suihkepullon avulla. Tarkista samalla myös kaikki liitokset, sekä itse venttiili. Jos liitos tai letku vuotaa, näet sen kuplintana. Muista huolellinen huuhtelu, sillä vuodontestausliuokset ja saippuavesi ovat yleensä lievästi syövyttäviä. Kaasuletkun huoltoväliksi suositellaan 2-5 vuotta, tosin hieman ilmastosta riippuen kaasuletku saattaa palvelulla jopa reippaat 10 vuotta. Silti parin kympin sijoitus on melko pieni – ihan vaikka varmuuden vuoksi.

Kaasugrillin huolto – no mites pallogrilli huolletaan keväisin? Harjaa grilliritilä ja aloita grillauskausi!

Lika ja rasvat pois

Poista grillistä ritilät, sekä mahdoliset lämmönjakopellit ja aloita puhdistaminen polttimoista. Harjaa polttimot kevyesti. Pidempiaikaisessa käytössä poltinaukot saattaa tukkeutua ja näin ollen kaasugrillistä häviää tehot ja grilli saattaa lämmetä epätasaisesti. Tiensä päähän tulleet polttimot kannattaa suosiolla vaihtaa uusiin, mikäli grilliisi vain on varaosina uusia saatavilla. Säännöllinen huolto pidentää koko grillin ikää ja suorituskykyä oleellisesti.

Helpoiten grillin puhdistaa lämpimällä vedellä ja astianpesuaineella. Huuhtele ensin irtonainen lika ja pöly pois, harjaa grillin ulkopinnat kauttaaltaan saippuavedellä ja tiskiharjalla. Pese grilli myös sisäpuolelta. Rasva-astiat kannattaa puhdistaa säännöllisemmin pitkin grillauskautta rasvapalojen estämiseksi. Kaasugrillin lämmönjakopellit kannattaa myös harjata ja pestä astianpesuaiheella. Pesun jälkeen huuhtele reippaalla vedellä ja kuivaa suurimmat roiskeet kostealla rätillä. Lämmitä grilliä täydellä teholla noin 15 minuuttia, jotta grillin sisäosat kuivuvat. Mikäli grillissä on useampi poltin sytytä ne poltin kerrallaan. Jossakin poltinmalleissa poltinaukot eivät heti syty koko matkalta pesun jälkeen. Kosteuden poistuessa loputkin poltinaukot syttyvät kyllä. Mikäli grilliin ei syty, kuin yksi poltin, sulje muut ja lämmitä grilliä aluksi yhdellä polttimolla. Sytytä loputkin polttimot hetken päästä uudelleen.

Grillipariloille rasvaa ja kesää kohti!

Valurautaiset grilliritilät ja parilat puhdistaa helpoiten ensin kuumentamalla ne kunnolla grillissä ja harjaamalla sen jälkeen puhtaaksi. Mikäli satuit joskus ostamaan sellaisen edullisen, muovisen grilliharjan, jossa on musta, karhea ja sienimäinen osa, on sille kerrankin omasta mielestä järkevää käyttöä. Kastele sieni ja harjaa ritilät ja parilat. Vesihöyry irroittaa likaa helposti, jonka jälkeen harjaa vielä metallisella grilliharjalla. Valuraitaisille grilliritilöille ja pariloille kannattaa puhdistuksen jälkeen tehdä kunnollinen rasvapoltto. Silavaa tai öljyä pintaan ja annetaan palaa! Rasvapoltto kannattaa tehdä aina muutamaan kertaan puhdistuksen yhteydessä, sekä myös pitkin grillikautta. Ritilät ja parilat pysyvät hyvässä kunnossa, kun niitä huoltaa säännöllisesti. Rosteriritöille riittää monesti pelkkä huolellinen harjaus. Mikäli vanha sotaratsu on tullut tiensä päähän tai kaipaat patiolle hieman päivitystä, tutustu Grillikauppa.comin tarjontaan!

Ja mites sen hiilillä tai briketeillä toimivan grillin huolto? Harjaa ritilä ja aloita grillauskausi.