wsm57 alhainen savustuslämpötila

Miten alhaiseksi saadaan Weber WSM57 savustimen savustuslämpötila?

Normaalisti Smokey Mountain Cooker eli WSM:n brikettipesä täytetään kokonaan briketeillä tai hiilillä ja savustuslämpötila heiluu hieman asetuksista riippuen 100-130 asteen välissä. Juuri tuo savustuslämpötila on varsin erinomainen ribseille, possun lavalle tai vaikkapa häränrinnalle ja ylipäätänsä, kun kun savustettevana on isompia lihan paloja. Mikäli haluat vielä tästä puolittaa savustimen lämpötilaa ja valmistaa esim. Beef Jerkya, ei savustin tarvitse paljoakaan muutoksia. 60 asteen savustuslämpötila onnistuu WSM57:lla hämmästyttävän helposti!

Nyt putoaa savustuslämpötila ja ajetaan kuivana

Kun savustuslämpötila halutaan pudottaa tutusta 100-130 haarukasta, on ensimmäisenä vuorossa vesipannun tyhjennys ja savustimen ajaminen tyhjänä. Normaalisti savustaessa ja vesipannun ollessa täynnä vettä, sitä on omasta mielestä aivan turha folioida, mutta nyt se voi olla ihan järkevää. Kun vesipannusta poistetaan vesi, savustin käy hieman kuivempana, mutta käy myös kuumempana, mikäli käytät hiilitä tai brikettejä normaaliin tapaan.

Kun vesipannu poistetaan ja halutaan pudottaa WSM57:n savustuslämpötila mahdollisimman alas, pitää myös myös polttoainetta himmata eli käytä huomattavasti vähemmän brikettejä. Nyt haettiin mahdollisimman alhaista lämpötilaa eli brikettejä ei kulu, kuin pari kourallista. Briketit voi latoa jonoon brikettirenkaan reunaan, mutta brikettejä ei kulu, kuin muutama, joten voit yhtä hyvin kasata parijonon keskelle savustimen brikettipesääkin. Sytytä brikettijono noin 4-7:llä sytytetyllä brikettilä siten, että laitat ne rivin alkuun. Sytystavasta on käytetty ainakin nimityksiä ”FUSE” ja SNAKE” eli sytytetyt briketit sytyttävät ajan kuluessa lisää brikettejä ja näin saadaan aikaan erityisen pitkä paloaika ja tasainen savustuslämpötila. 12 tunnin aikana brikettejä kuluu noin 15 kpl ja savustuslämpötila pysyy tasaisesti 40-60 asteen haarukassa. Aivan erinomainen lämpötila esim. lihan kuivaamiseen. Tässä kohden savustuspalat ovat aivan parhaita eli laita paloja heti alkuun brikettien tavoin riviin.

12 tuntia 40-60 astetta

Ilman vesipannua, vain muutama briketti palamassa saadaan isoon Weberin savustimeen erittäin alhainen, 40-60 asteen savustuslämpötila. Brikettejä kuluu 12 tunnin savustuksesa vain kourallinen, noin 15 kpl. Lämpötila pysyy erityisen alhaalla ja ilman vesipannua, myös kuivana. Kuivalihaa uunissa 12 tuntia? Ei kannata, koska tällä tavoin se liha saa myös aivan mielettömän savuaromin! Vaikka kaikki venttiilit olisi auki, saattaa briketeillä olla vaikeuksia palaa. Sytytä tällöin 1-2 brikettiä sytytettyjen avuksi ja homma jatkuu. Tai voit käyttä sytytykseen myös savustuspaloja.

weber wsm57 vesiastia
weber wsm fuse
weber wsm57 savustuslämpötila
weber wsm57 savustuslämpötila 2