savustuslastut savustuspalat

Savusta grillissä tai savustimessa

Savustuslastut ja savustuspalat antavat grillaukseen, sekä savustamiseen lisää makua ja ainutlaatuista BBQ fiilistä. Savustuksessa ja grillaamisessa puu toimii mausteen tavoin, jonka maku vaihtelee puulajeittain. Käyttöön sopii lähes mikä tahansa puu, lukuunottamatta pihkaista puuta, joka tuo helposti ruokaan kitkerän maun. Varsinkin hedelmäpuusta tehdyt savustuslastut ovat erinomaisia ja monikäyttöisiä, miedon makuisia sopien lähes jokaiselle lihalle tai kasviksille.

Savustuslastut ja savustuspalat erovat kuitenkin jonkin verran käyttötarkoituksestaan ja tarjolla onkin montaa erilaista puulajia, jotka niin ikään soveltuvat taas erilaisille lihoille hieman eri tavoin. Olitpa sitten grillaamassa nopeasti tai savustamassa isompaa lihanpalaa pidempään, tuo hyvä savuaromi lihaan aina oman autenttisen BBQ silauksen. Liika savun käyttö saattaa helposti tuoda lihaan kitkerän maun, joten liikkeelle kannattaa lähteä kokeilun kautta. Lisää tietoa erilaisista puulajeista löydät täältä!

Savustimesta tupruavan savun on oltava valkoista. Mikäli savu on tumman ruskeaa tai kellertävää, savustuspuuta saattaa olla liikaa ja ruokaan tulee helposti kitkerä maku!

Savustuslastut – grillaukseen

Savustuslastut ovat omiaan juuri grillauksen yhteydessä. Niillä saadaan lihalle lisää ryhdikästä makua ja uutta vivahdetta nopeankin grillauksen aikana. Savustuslastuja löytyy valmiina aina tavallisesta ja monikäyttöisestä omenapuusta aina viskitynnyreistä tehtyihin savustuslastuihin. Oman pihamaan omenapuuta harvennettaessa, kannattaakin oksat säästää ja hyödyntää seuraavana kesänä grillaukseen!

Savustuslastut sopivat erinomaisesti käytettäväksi kaasugrillissä erillisessä savustuslaatikossa, mutta toimii mallikkaasti myös jo pelkästään folioon käärittynä. Taittele foliosta kirjekuoren kokoinen tasku, laita sisään savustuslastuja – sulje ja tee folioon muutama reikiä. Folio tai savustuslaatikko mahdollisimman lähelle lämmön lähdettä ja kun savua alkaa muodostumaan aloita grillaaminen. Pallogrillissä savustuslastuja voi heittää suoraan hiilien päälle, jolloin savua muodostuu lähes välittömästi. Savustuslastut palavat näin melko nopeasti, jolloin folioon kääriminen pidentää savun tuottoa. Myös savustusboxin voi laittaa suoraan hiilien päälle. Moni liottaa savustuslastuja ennen käyttöä, kun taas toinen koulukunta on ehdottomasti tätä vastaan. Märät lastut kuulemma höyrystyvät hiilistä tuhkaa ja muuta mukanaan, tuoden ruokaan pahaa makua. Itse en ole koskaan nähnyt tarvetta liottaa savustuslastuja – käytän mieluummin kuivana tarpeen mukaan.

Savustuspalat – pitkiin savustussessioihin

Savustuspalat ovat nimensä mukaisesti huomattavasti suurempia paloja eri puulajeista, jotka toimivat parhaiten savustukseen pallogrillissä tai perinteisessä savustimessa. Savustuspalat tuottavat savua reippaasti pidempään, kuin savustuslastut, joita toka voi käyttää myös savustamiseen. Savustuspalojen ehdoton hyöty onkin pitkäkestoisuus. Savustimesta riippuen savustuspaloja tarvitsee lisätä vain muutamia kertoja, ensimmäisten parin tunnin ajan savustuksen aloittamisesta. Savustuspaloja kannattaa ennen sytyttämistä sijoitella jo valmiiksi brikettien sekaan.

Savustuspuuta kannattaa ehdottomasti kokeilla eri lihoille grillauksen tai savutustuksen yhteydessä rohkeasti. Jo pienikin määrä hyvää savuaromia tuo pihville kummasti uutta vivahdetta ja varsinkin pureaksi savustettu possun niska on omiaan omenapuun savusta. Savustamisen voi aloittaa helposti jo tavallisella grillilläkin, mutta tähän tarkoitettu savustin taas tuo mukanaa lisää mahdollisuuksia. Grillaukseen ja savustamiseen pätee myös yksi vuosien varrella opittu vinkki: Unohda kiire!